De vernieuwde bibliotheek in Velserbroek: Meer dan alleen boeken

26-06-2024
130 keer bekeken

In de Cirkel, het vernieuwde gebouw van de Bibliotheek, vindt u straks veel meer dan alleen boeken. U kunt er terecht voor allerlei vragen waar u zelf niet uitkomt. In de Cirkel vindt u een luisterend oor en hulp. Een van de organisaties die kan helpen is Socius.

We spraken met Bernard Minderhoud, Manager Socius Velsen en Beverwijk, over wat Socius doet.

Wat doet Socius?

“Bij Socius helpen we inwoners van Velsen met allerlei vraagstukken. Bijvoorbeeld als je een formulier moet invullen en er zelf niet uitkomt, als je moeite hebt met de financiële administratie, of als je juridische vraagstukken hebt. Ook als je niet lekker in je vel zit en niet weet hoe je dat kunt oplossen, staan we voor je klaar. We hebben niet op alle vragen een antwoord, maar bieden in ieder geval een luisterend oor en we denken graag  mee over een oplossing. Ook kijken we samen hoe je dit soort vragen in de toekomst kunt aanpakken. Heb je bijvoorbeeld moeite met brieven van de overheid of van de energieleverancier? Dan kijken we samen naar de brief en kunnen we je misschien ook helpen met een cursus begrijpend lezen, zodat je in de toekomst de brieven wel begrijpt. Voor al deze vragen werken we nauw samen met organisaties zoals Welzijn Velsen, het Sociaal Wijkteam en MEE & de Wering.”

Ik heb een vraag, en dan?

“In de Cirkel kun je straks gewoon binnenlopen. Je kunt jouw vraag stellen aan een van de aanwezige medewerkers. Misschien is je vraag niet direct te beantwoorden, of vind je het lastig om alles meteen te vertellen. Dan maakt een medewerker van Socius een aparte afspraak met je. Dat kan  op een locatie bij ons, maar  in sommige gevallen ook bij je thuis.  We zorgen ervoor dat de medewerkers en vrijwilligers van alle organisaties in de Cirkel je goed kunnen helpen. Zoek je een bepaald boek, en tref je toevallig een medewerker van Socius, dan weten wij niet direct waar het staat maar we kunnen wel even meelopen naar de medewerker die het wel weet.  Heb je een vraag over geld? Dan kan een medewerker van de Bibliotheek samen met jou iemand vinden die je kan helpen bij ons. Het maakt dan dus niet uit aan wie je je vraag stelt.”

Waarom zou ik naar de Cirkel gaan en niet naar de gemeente?

“Het fijne van de Cirkel is dat iedereen heel gemakkelijk kan binnenlopen zonder afspraak. Je kunt altijd met iemand in gesprek, niet alleen met medewerkers, maar ook met andere buurtbewoners aan de grote tafel in het midden van het gebouw. Misschien kan iemand uit de buurt jou wel meteen helpen met je vraag, gewoon door er samen over te praten met een kopje koffie of thee. Zo leert iedereen ook weer nieuwe mensen kennen.”

Foto: Welschap Socius

Afbeeldingen

Cookie-instellingen