Vergunningsaanvraag Stadsschouwburg: hoe werkt het precies?

25-09-2024
326 keer bekeken

De verbouwing en de nieuwbouw van de Stadsschouwburg past niet in het bestaande omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan). Daarom moet de gemeente een vergunning aanvragen voor de plannen. Hoe werkt dat precies, wat zijn de stappen en wanneer kunt u uw mening geven?

De gemeente is bij de verbouwing van de Stadsschouwburg de initiatiefnemer. In dit geval is het dus de gemeente die bij de eigen organisatie de vergunning aanvraagt. De gemeente kiest voor een uitgebreide procedure om de belangen van eenieder zorgvuldig in de procedure te kunnen waarborgen. Een uitgebreide procedure duurt in totaal ongeveer 6 maanden. Deze termijn kan éénmaal met 6 weken worden verlengd.

De komende weken verzamelen we alle documenten die nodig zijn. De vergunningsaanvraag gaat in principe alleen over het gebouw, maar gaat ook in op veranderingen in de openbare ruimte die nauw samenhangen met het gebouw. Denk aan het verleggen van de Wilgenstraat of het uitvoeren van de afspraken die met de klankbordgroep Verkeer en Parkeren zijn gemaakt. De uitwerking van veranderingen in de openbare ruimte is pas later. Hiervoor is een apart vergunningstraject nodig. U krijgt hier later informatie over. Voor het gebouw verwachten we dat we de aanvraag in oktober kunnen indienen.

Stappen

  1. Beoordeling aanvraag
    De gemeente beoordeelt of de ingediende aanvraag volledig is en kijkt of de aanvraag voldoet aan het principe van een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Dat betekent dat de gemeente kijkt of de aanvraag voldoet aan de wettelijke eisen voor bijvoorbeeld milieu, archeologie of parkeren.  Als de aanvraag door onze ambtenaren getoetst is, stelt de gemeente een ontwerpbesluit op. De gemeente legt het ontwerpbesluit voor aan de politiek.
  2. Advies gemeenteraad
    Het college van burgemeester en wethouders vraagt advies aan bij de gemeenteraad. Het advies van de gemeenteraad is bindend voor het college van burgemeester en wethouders. Het college is het bevoegd gezag dat de omgevingsvergunning verleent.
  3. Ter inzagelegging ontwerpbesluit
    Wanneer de behandeling van de vergunningsaanvraag klaar is, krijgt iedereen de mogelijkheid om de aanvraag te bekijken. Via een publicatie in het Gemeenteblad op overheid.nl, op de gemeentepagina in de Jutter/Hofgeest en op de website maakt de gemeente bekent dat u het ontwerpbesluit kunt bekijken. Dat noemen we de ter inzagelegging van het ontwerpbesluit. Wilt u de stukken bekijken, dan kunt u contact opnemen met de gemeente.
  4. Indienen van een zienswijze 
    Eenieder die dat wil heeft 6 weken de tijd om iets zeggen over het ontwerpbesluit. Dat noemen we het indienen van een zienswijze. In het ontwerpbesluit staat hoe en op welke manier u een zienswijze kunt indienen. Meestal is dat per post, maar het kan ook mondeling. Wilt u uw zienswijze mondeling kenbaar maken, dan neemt u hiervoor contact op met de gemeente. Iedereen die een zienswijze indient, krijgt hiervan een ontvangstbevestiging.
  5. Nota van Zienswijzen
    De gemeente moet op alle zienswijzen (de ingestuurde opmerkingen of bezwaren) een antwoord geven. Dat doet de gemeente in de nota van zienswijzen. De nota van zienswijzen wordt onderdeel van het definitieve besluit dat het college van burgemeester en wethouders neemt.
  6. Definitief besluit
    De gemeente stelt het definitieve besluit op en maakt dat bekend in het Gemeenteblad op overheid.nl, via de gemeentepagina in de Jutter/Hofgeest en op de website. Alle indieners van een zienswijze krijgen een bericht als het definitieve besluit bekend is gemaakt.
  7. Beroep
    Na publicatie van het definitieve besluit kunnen belanghebbenden gedurende zes weken beroep instellen bij de rechtbank. In het definitieve besluit wordt bekendgemaakt waar dit beroep ingediend moet worden en op welke manier.

We hebben de stappen in een overzichtelijk plaatje gezet. Dat plaatje kunt u onder aan deze pagina downloaden.

Informatiebijeenkomst

We verwachten de vergunningaanvraag in oktober te kunnen indienen. Dan heeft de gemeente meerdere weken nodig voor de beoordeling en om te komen tot een ontwerpbesluit. Als het ontwerpbesluit ter inzage ligt organiseren we weer een informatiebijeenkomst. Wij verwachten dat dit mogelijk eind van dit jaar of anders begin volgend jaar is.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Cookie-instellingen