Het doel was om met elkaar verder te praten over de resultaten van de online vragenlijst. Ook werden er nieuwe ideeën bedacht om de Dwarsligger een plek te maken waar iedereen zich welkom voelt en mee kan doen.
Wat hebben we geleerd van de vragenlijst en het Buurtlab?
1. Een plek voor iedereen
De buurt wil dat de Dwarsligger een plek wordt met veel verschillende functies. Een fijne plek waar bewoners van alle leeftijden en culturen zich welkom voelen, en waar je allerlei activiteiten kunt doen, met en voor elkaar. Het is fijn als er een groter en prettiger gebouw komt met genoeg ruimte voor binnen- en buitenactiviteiten. Maar ook met plek voor woningen en diensten zoals een huisarts, fysiotherapeut en tandarts.
2. Jongeren willen de Dwarsligger niet kwijt
Voor de jongeren die aanwezig waren bij het Buurtlab is de Dwarsligger heel belangrijk. Ze hopen dat het gebouw niet sluit tijdens de verbouwing. Het is voor hen een plek waar ze graag komen, en ze weten niet waar ze anders heen moeten. Voor de vernieuwde Dwarsligger hebben ze genoeg ideeën, zoals een game hall, mogelijkheden om te sporten en meer activiteiten die je samen kunt doen. Denk aan samen eten of het vieren van feestdagen uit verschillende culturen. Ze willen ook zelf activiteiten organiseren en voor een korte tijd meehelpen.
3. Een vast aanspreekpunt
Vooral bij de oudere wijkbewoners is er behoefte aan een vaste beheerder. Iemand die zorgt dat bezoekers zich welkom voelen en die ze kan helpen met een vraag of activiteit. Deze persoon moet je makkelijk persoonlijk kunnen spreken op de locatie of die je even kunt bellen. Men vindt het ook belangrijk dat beter bekend is welke activiteiten er zijn. Bijvoorbeeld via een lichtkrant die je van buiten kunt zien, of via informatie op andere plekken in de wijk.
Wat gebeurt er nu?
We hebben veel waardevolle ideeën gekregen en meningen gehoord. Alle resultaten nemen we daarna mee in een voorstel voor de gemeenteraad. De gemeenteraad besluit dit voorjaar of we verder gaan met de vernieuwing van de Dwarsligger. Als de vernieuwing doorgaat zullen we vaker met de buurt praten over de toekomst van de Dwarsligger.
Belangrijke aandachtspunten op een rij
- Samen actief zijn en zorgen voor contact tussen alle leeftijden.
- Slim omgaan met de ruimte in de vernieuwde Dwarsligger.
- Vrijwilligers meer ondersteuning geven, bijvoorbeeld door betere begeleiding.
- Duidelijke informatie over hoe het verder gaat met het project.
- Alternatieven voor jongeren tijdens de verbouwing van De Dwarsligger.
Het Buurtlab heeft laten zien hoe belangrijk het is om samen te werken en te luisteren naar de buurt. Zo werken we aan een Huis van de Wijk dat echt bij iedereen past.
Bekijk de resultaten van de vragenlijst