Veelgestelde vragen

WAT IS EEN BURGERTOP?

Een burgertop kan het beste omschreven worden als een bijeenkomst van inwoners. Ze komen één dag bij elkaar om erachter te komen wat zij belangrijk vinden voor hun gemeente. Dat gebeurt door met elkaar in gesprek te gaan. Inwoners, werkgevers en ondernemers, jongeren vanaf 16 jaar, vrije denkers en andere betrokken inwoners bepalen samen wat de onderwerpen zijn van deze dag. Belangrijk is dat het om de dialoog gaat en niet om de discussie. Tevens bepalen de aanwezigen wat er aan het einde van de bijeenkomst met de uitkomsten gebeurt.

In ieder geval zal bij de nadere uitwerking van alle ideeën duidelijk worden, wie de uitvoering van de ideeën ter hand neemt. Zijn dit inwoners, is dit de gemeente of zijn het andere partijen? De gemeente Velsen zal in ieder geval bezien welke ideeën een plek kunnen krijgen in de Strategische Agenda 2020.

Het uiteindelijke resultaat is een actieve en betrokken gemeente, waar iedereen elkaar weet te vinden en waar de burgers verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van onze gemeente.

WAT IS DE AANLEIDING VAN DE BURGERTOP IN VELSEN?

De gemeenteraad van Velsen wilt de betrokkenheid van inwoners en bedrijfsleven vergroten. Via moties heeft de gemeenteraad aan het College van Burgemeester en Wethouders gevraagd om na te denken over vernieuwende vormen van participatie. De gemeenteraad heeft tevens gevraagd om hier invulling aan te gaan geven in 2017. Hiervoor heeft de gemeente Velsen in december 2016 een ‘burgerbeest’ gezocht.

Bij de burgertop gaat het over onderwerpen en ideeën die leven bij de inwoners. En die de inwoners belangrijk vinden voor hun gemeente. Het gaat dus om ideeën en niet om de discussie.

De organisatie van de Burgertop Velsen wordt gedaan door het burgerbeest. De gemeente Velsen heeft op geen enkele manier invloed op de Burgertop Velsen of hoe deze ingevuld gaat worden en treedt slechts op als initiatiefnemer.

WANNEER EN WAAR IS DE BURGERTOP VELSEN?

De Burgertop Velsen is op zaterdag 11 februari 2017 tussen 09.00 uur en 17.00 uur. De locatie is de Felison Cruise Terminal, Cruiseboulevard 10 in IJmuiden.

WIE KUNNEN ER DEELNEMEN AAN DE BURGERTOP VELSEN?

Iedereen kan mee doen aan de Burgertop Velsen. Als deelnemer heb je geen speciale opleiding of kennis nodig. Elk idee is waardevol en telt. Zo heeft iedereen kans om mee te doen.Het is belangrijk dat iedereen vertegenwoordigd is. Zo worden de deelnemers samen verantwoordelijk voor het resultaat.

Omdat er geen ruimte is voor alle inwoners van Velsen wordt er gewerkt met een loting. Na de loting zullen de kandidaat-deelnemers een brief thuis gestuurd krijgen, waarin staat hoe zij zich kunnen inschrijven om aan deze burgertop mee te doen. De loting is geheel willekeurig, zodat iedere inwoner van Velsen evenveel kans maakt om uitgenodigd te worden. Uiteindelijk zullen inwoners, werkgevers/ondernemers, jongeren, mensen met een dubbele culturele achtergrond aan tafel komen te zitten om over Velsen te praten en om plannen te maken.

Degenen die zich aangemeld hebben, krijgen een e-ticket in hun mailbox waarmee zij toegang hebben tot de Burgertop Velsen. Na het scannen van de e-ticket krijgen zij hun deelnamebadge uitgereikt.

WAT KOST DEELNAME AAN DE BURGERTOP VELSEN?

De deelname is gratis.

HOE LANG DUURT DE BURGERTOP VELSEN?

De Burgertop Velsen duurt één dag van 10.00 tot ongeveer 17.00 uur.
De locatie gaat om 09.00 uur open. Zo is er voldoende tijd voor iedereen om zijn of haar naambordje op te halen, de jas op te hangen in de garderobe en om de dag te starten met koffie, thee of wat anders.

Om 10.00 uur is de officiële opening van de Burgertop Velsen met een ochtenddeel, lunch en een middagdeel. De deelnemende inwoners worden voor 10 uur verwacht en zijn de hele dag aanwezig en bezig met het programma van de Burgertop Velsen. Het programma duurt tot ongeveer 15.30-16.00 uur, waarna er afgesloten wordt met een informele borrel.

IS HET EEN INLOOPDAG?

Nee, er is geen inloop.

De deuren van de Felison Cruise Terminal gaan om 09.00 uur open. Om 10.00 uur start de officiële Burgertop.

De Burgertop Velsen duurt de hele dag tot ongeveer 17.00 uur met een ochtenddeel, lunch, middagdeel en borrel na afloop.
De deelnemende inwoners worden voor 10 uur verwacht en zijn de hele dag aanwezig en bezig met het programma van de Burgertop Velsen. Het daadwerkelijk programma duurt tot ongeveer 15.30-16.00 uur.

MAG IK ALS VERTEGENWOORDIGER VAN EEN ORGANISATIE OF VERENIGING KOMEN?

De kracht van een burgertop zit in de diversiteit van inwoners, die aanwezig zijn en de dialoog met elkaar aangaan over wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van Velsen.
Daarnaast zitten de mensen daar als inwoner en niet als representant van een organisatie of vereniging (usual suspects).

Het gaat tijdens de burgertop namelijk om ideeën die leven bij inwoners en niet om de standpunten of belangen van een organisatie of (belangen)vereniging.

KAN IK DE BURGERTOP VELSEN LIVE VOLGEN?

Ja, je kunt de Burgertop Velsen live volgen.

Voor degenen die niet fysiek aanwezig zijn of kunnen zijn, wordt er een speciale live uitzending gemaakt?.

De Burgertop Velsen wordt live uitgezonden via de Facebook pagina ‘Velsen op Koers’ en deze website www.velsenopkoers.nl.
Hierdoor kan iedere inwoner volgen wat er tijdens deze burgertop gebeurt en wat mede inwoners belangrijk vinden op deze dag. Iedereen kan op deze manier online toch meedoen. Er worden tijdens de uitzending zes inwoners gevolgd in hun ervaringen, die zij zullen delen met de kijkers.

Nog nooit eerder werd een Burgertop live uitgezonden in Nederland. Wat dat aangaat heeft Velsen een primeur. Helemaal omdat er tijdens de live uitzending ideeën geplaatst kunnen worden onder de live uitzending, waarop de kijkers en volgers door middel van ‘likes’ kunnen stemmen.

Zaterdag 11 februari wordt de Burgertop Velsen vanaf 9.30 uur live uitgezonden met een speciale en unieke uitzending.

DIALOOG versus DISCUSSIE versus DEBAT

Tijdens de Burgertop Velsen gaat het om de ideeën van inwoners, die de dialoog over de ideeën met elkaar aangaan.

Het gaat namelijk niet om het overtuigen van een ander, maar om het luisteren naar wat een andere inwoner bezighoudt en beweegt. En in de dialoog is het dus belangrijk om het gesrpek aan te gaan wat jij daar aan kunt toevoegen. Net als anderen vervolgens luisteren naar wat jou beweegt en hoe je samen daarop voort kunt bouwen.

Wikipedia

Dialoog: Een dialoog is een gesprek tussen twee personen. In een ruimere betekenis geldt een dialoog ook voor een gesprek tussen twee of meer partijen, instanties of groepen van personen.

Discussie: Een discussie is een vorm van bespreking, zoals een gesprek of andere vorm van communicatie, tussen twee of meer partijen over een bepaald onderwerp, waarbij de partijen elkaar van een bepaald standpunt proberen te overtuigen. Met behulp van argumenten proberen de partijen elkaar te overtuigen om uiteindelijk tot een conclusie te komen waar alle partijen het mee eens zijn. Een partij kan dus van mening veranderen tijdens een discussie en zich tevreden stellen met een alternatieve (tussen)oplossing, mits hier argumenten voor zijn gegeven.

Debat: Een debat is een discussievorm waarbij het de bedoeling is een stelling te verdedigen of juist te bestrijden. Kenmerkende elementen van het debat zijn: de stelling, het bestaan van een voor- en tegenstander van die stelling, een vooraf vastgesteld spreekregime (waarin zaken als spreekvolgorde, spreektijden en dergelijke worden vastgelegd) en een derde, beoogd onafhankelijke partij die beslist wie het betreffende debat gewonnen heeft.

ZIJN ER SPELREGELS OP DEZE DAG?

Om op een goede manier met elkaar de ‘dialoog’ aan te gaan, zijn er slechts een aantal spelregels. Zo komt iedereen aan bod om zijn of haar zegje te doen.

Door inzet van gekwalificeerde leiding en een zorgvuldig programma is op elk moment de ruimte voor een open dialoog. Elke mening telt en wordt gewaardeerd.

We gebruiken spelregels waar iedereen zich aan houdt. De resultaten zijn daardoor zorgvuldig en betrouwbaar. De uitkomst ligt niet op voorhand vast. Er is geen voorkeur voor bepaalde voorstellen.

De spelregels zijn:

  • We luisteren naar elkaar;
  • We gaan niet in discussie/debat, maar in dialoog met elkaar;
  • Je hoeft het niet met andermans ideeën eens te zijn om een open gesprek aan te gaan;
  • We zoeken naar wat ons bindt voor Velsen;
  • Heb vooral plezier deze dag en;
  • Krijg er energie van!

WAT GEBEURT ER NA DE BURGERTOP (MET ALLE IDEEEN)?

Sowieso zullen alle ideeën uit de Burgertop, alle ideeën uit de Facebook groep ‘Velsen op Koers’ en alle ideeën die inwoners tijdens de live uitzending aandragen, uiteindelijk na de Burgertop gepubliceerd worden op deze website. Ieder idee is goed en waardevol. De ideeën worden in ieder geval duidelijk onderverdeeld: Burgertop Velsen, Facebook groep en live uitzending. Zo kan iedereen in één keer zien waar een idee vandaan komt.

Op de Burgertop zelf kiezen de inwoners tien concrete ideeën, die op de dag zelf al wat verder uitgewerkt worden. Daarnaast bekijkt de gemeente sowieso welke ideeën zij kunnen gebruiken voor de Strategische Agenda 2020.

Het vervolg traject na de Burgertop is minstens zo belangrijk. De eerste follow-up na de Burgertop Velsen staat gepland op woensdag 22 februari. Tijdens deze bijeenkomst gaan betrokken Velsenaren voor het eerst aan de gang gaan met ideeën uit de Burgertop en de online omgeving van Velsen op Koers. Bij de nadere uitwerking van alle ideeën wordt duidelijk, wie de uitvoering van de ideeën oppakt. Zijn dit inwoners, is dit de gemeente, is dat het burgerbeest of zijn het andere partijen?

De Burgertop Velsen is de start van veel meer activiteiten voor en door burgers door samenwerking, verbinding en vertrouwen!

Cookie-instellingen