De gemeente Velsen maakt geen kelders waterdicht

04-01-2018 17 keer bekeken 0 reacties

Wist u dat ….? De gemeente geen kelders waterdicht maakt?

De gemeente Velsen krijgt regelmatig klachten van inwoners dat er water in hun kelders staat. Dat is natuurlijk erg vervelend. Hoe krijg je de kelder weer droog en wie is daar verantwoordelijk voor? Wat is de invloed van grondwater en hoe houd je de kruipruimte droog?

Elke eigenaar is verantwoordelijk voor alles op zijn eigen perceel, zo staat het in de wet. Een perceel is een huis (met of zonder tuin) of een bedrijfspand (met of zonder grond eromheen). Eigenaren zijn daarmee ook verantwoordelijk voor het grondwater ter plekke.  De gemeente is eigenaar van allerlei panden en stukken grond – straten, wegen, plantsoenen – en is verantwoordelijk voor het grondwater daar.

 

Maak natte kelders waterdicht

De vloer of de muren van een kelder kunnen poreus zijn geworden. Dan kan er grondwater naar binnen sijpelen en wordt de keldervloer nat. De eigenaar moet er dan voor zorgen dat de kelder waterdicht wordt gemaakt. Vergelijk het met kozijnen of het dak; die moeten ook onderhouden worden om vocht buiten te houden. Een kelder waterdicht maken is wel vakwerk. De gemeente raad je aan om dat door een professioneel bedrijf te laten doen.

 

Grondwater stijgt en daalt

Om droge voeten te houden, neemt de gemeente allerlei maatregelen, zoals drainage aanleggen. Dat helpt wel, maar heel plaatselijk. De straat waar je aan woont, blijft dan misschien wel droog, maar jouw kelder kan toch blank staan. De grondwaterstand wisselt: regent het veel, dan staat het grondwater hoger. Is het lange tijd droog, dan staat het grondwater lager. De Velsense bodem is als het ware een spons van zand, veen of klei waar water in zit. Dat water moet vanzelf ‘uitzakken’ en kan niet snel weggepompt worden zoals dat in een sloot wel kan.

 

Kruipruimtes kun je isoleren

Water in de kruipruimte onder je woning hoeft geen probleem te zijn. Zeker niet als de overlast kortstondig is (een paar weken). Kruipruimtes zorgen ervoor dat je het in de woonkamer niet merkt dat de bodem onder jouw huis meer of minder nat is. Voorwaarden zijn goede ventilatie en goed onderhoud van jouw huis (metselwerk). Controleer daarom regelmatig – zeg eens per kwartaal – of de ventilatiegaten schoon zijn en vrij van onkruid. Veel oude woningen hebben een houten vloer met weinig of geen isolatie. Als het dan vochtig is in de kruipruimte, merk je dat wél in huis; het is minder behaaglijk en je moet harder stoken om het warm te krijgen en te houden. Je kunt de bodem van de kruipruimte isoleren met schelpen of piepschuim. Of je isoleert de onderkant van de vloer. Dan wordt je huis droger en behaaglijker en het scheelt in de stookkosten.

Ook voor deze maatregelen adviseren wij om een professioneel bedrijf in te schakelen. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt.

 

Gepubliceerd in De Jutter / De Hofgeest – 4 januari 2018

Cookie-instellingen