Wat doet Hosper landschapsarchitectuur?
“Wij zijn een bureau dat bijvoorbeeld landschappen, parken en pleinen ontwerpt. We werken door heel Nederland. We hebben de Viskringloop in Wieringermeer ontworpen. En we hebben het marktplein in Ede ingericht. Onder dat marktplein ligt een parkeergarage en daarbovenop hebben we een fijn plein met bomen en fonteintjes gemaakt. We hebben ook al eens een project in IJmuiden gedaan. Dat was de inrichting van de Halkade. We hebben niet alleen landschapsarchitecten in dienst, maar bijvoorbeeld ook een industrieel ontwerper. Die ontwerpt dingen zoals bankjes en bruggen.”
Wat is je eerste indruk van het ontwerp van Stadsschouwburg?
“Ik vind het een heel tof gebouw. Het is goed dat het oude gebouw bewaard blijft en dat er een mooi nieuw stuk aangebouwd wordt. Ik kijk er naar uit om de ruimte buiten het gebouw te ontwerpen. Het is een mooie kans om de stad en het park bij elkaar te brengen. Maar er is ook een grote uitdaging. De Cederstraat is een drukke straat en knipt het groen doormidden. Rond het gebouw moet veel gebeuren zoals parkeren voor bezoekers met een beperking, parkeren van fietsen, laden en lossen. We willen zorgen dat het zo groen mogelijk blijft. Wat ik heel bijzonder vind, is dat in IJmuiden de zee altijd dichtbij is, die voel je. Dat is echt een kwaliteit van IJmuiden en dat willen we op de een of andere manier gebruiken in het ontwerp.”
Hoe werken jullie samen met de architect van het gebouw, Bedaux De Brouwer?
“Het ontwerp van het gebouw staat vast, we moeten het landschap aanpassen aan het gebouw. We hebben overleg over de ideeën die de architect heeft voor de ruimte buiten en voor de sfeer, maar we hebben het ook over praktische dingen. Zoals waar looproutes moeten komen of wat precies de hoogte is van drempels van deuren. Welke deuren zijn belangrijk en welke deuren zijn alleen maar nooduitgangen? Dat betekent veel voor het ontwerp van de ruimte buiten. Maar we hebben ook gesproken over de grootte van de vrachtwagens die komen laden en lossen. We moeten zorgen dat die goed kunnen draaien.”
Wat vond je van de ideeën die er liggen van de bewoners en bezoekers?
“We hebben heel veel informatie gekregen. Niet alleen wat de bewoners willen, maar ook wat de gemeente wil. Het valt mij op dat iedereen heel veel liefde voor de plek heeft en heel betrokken is. Ik kan zien dat mensen echt hebben nagedacht. Dat is heel waardevol.”
Hoe gaat het nu verder?
“We zijn nu nog bezig met een lijst van alle wensen en ideeën. Die zijn soms ook tegenstrijdig. Op basis van die lijst maken we een eerste schets. Die bespreken we met de gemeente en met de mensen die zich hebben opgegeven voor de klankbordgroep Herinrichting omgeving. Met de reacties van de gemeente en de klankbordgroep, maken we dan een aangepast schetsontwerp dat we ook weer willen bespreken. Daarna maken we een definitief schetsontwerp. We vinden het belangrijk om onze schetsen voor te leggen aan de bewoners. Zij moeten het straks een fijne plek vinden en levend maken. Wij scheppen de randvoorwaarden, maar mensen maken de plek.”