Submenu

De muurschildering die blijft inspireren

Marcia Kruizenga 17-06-2024
175 keer bekeken 0 reacties

33 jaar geleden werd er een kleurrijke muurschildering door kunstenaar Hannes Kuiper aangebracht in het pand van BuitenGewoon. Vorig jaar startte de verbouwing en wilden de deelnemers van BuitenGewoon dat deze muurschildering zou verdwijnen. Nu zijn ze beretrots op hun kunstwerk.

Tijdens een gesprek over de muurschildering met Herman Stoop, de bestuurder en mede-oprichter van BuitenGewoon, hoorden ze het verhaal achter het schilderij en veranderde hun mening. De tekening bleek gemaakt te zijn door de Haarlemse kunstenaar Hannes Kuiper. Kuiper had in de jaren 60 en 70 de opdracht gekregen om de wachtruimtes in ziekenhuizen aan te kleden. Hij bedacht dat als mensen iets hadden om naar te kijken, ze minder zouden nadenken over waarom ze daar waren.

Zon, boten en koeien

Hannes Kuiper maakte in Velserbroek een wandschildering die stond voor de onschuld van de toenmalige gebruikers van het pand.  De schildering was ge├»nspireerd op het landschap rond Velserbroek, met het Noordzeekanaal en de omliggende polders. De zon, boten, vogels, mensen en koeien, het bracht het buitenleven naar binnen. Hij wilde dat de Velserbroekers er trots op zouden zijn.

Opknappen

Hoewel de wandschildering er nog steeds goed uitziet, heeft het wel wat opknapwerk nodig. Kuiper wil het zo veel mogelijk terugbrengen naar de oude glorie. Hij denkt eraan om samen te werken met studenten van de kunstacademie, en mogelijk ook met de deelnemers van BuitenGewoon. Maar voordat ze aan de restauratie kunnen beginnen, moet de verbouwing van het gebouw afgerond zijn.

Ondertussen zijn de deelnemers van BuitenGewoon best trots dat de wandschildering in het gebouw blijft hangen. Ze kunnen niet wachten om het straks weer te zien en te ervaren hoe het hen nu raakt.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen