Verbouwing bibliotheek

Bibliotheek Velsen, Welzijn Velsen, BuitenGewoon en gemeente Velsen gaan meer samenwerken. Zo komen er straks voor de inwoners van Velserbroek meer verschillende activiteiten op het gebied van educatie, cultuur, welzijn en dagbesteding. Daarvoor wordt het gebouw van de Bibliotheek in Velserbroek en BuitenGewoon verbouwd en vernieuwd. Het nieuwe gebouw heet De Cirkel en gaat in september 2024 officieel open.

Om deze video te bekijken gaat u akkoord gaan met de voorwaarden en privacybeleid van Youtube.

Leescafé

Het gebouw wordt grondig opgeknapt en opnieuw ingericht. Er komt meer ruimte voor nieuwe activiteiten. In het pand vindt u niet alleen boekenkasten, maar u kunt ook terecht voor andere activiteiten van de Bibliotheek en Welzijn Velsen, zoals een taalcursus, (creatieve) workshop of ontmoetingsbijeenkomst. Met schuifwanden ontstaat er voor iedere activiteit de juiste ruimte. Het gedeelte van BuitenGewoon is ook opgeknapt. Het gebouw is bedoeld als buurtplein voor iedereen. Er komt een leescafé met leuke zitjes en een grote gezellige tafel waar u kunt afspreken, koffie kunt drinken of een boek of tijdschrift kunt lezen. De keuken van BuitenGewoon is vernieuwd en verbeterd zodat er eenvoudige maaltijden zoals soep of broodjes klaargemaakt kunnen worden. De tuin van BuitenGewoon wordt straks omgetoverd tot een levendige buurttuin. Na de verbouwing biedt de Bibliotheek in Velserbroek weer de bestaande activiteiten voor jeugd en volwassenen. In De Cirkel vindt u ook diensten van andere organisaties zoals bijvoorbeeld het Digiloket, Taalspreekuur, BAAK, Contactpunt en Klik & Tik. Daarnaast gaan de verschillende cursussen van De Volksuniversiteit deel uitmaken van het aanbod in De Cirkel.

Duurzaam en energiezuinig

Het gebouw is duurzaam en energiezuinig gemaakt. Op het dak komen zonnepanelen. Daarnaast regelt een  warmtepomp de verwarming en koeling van het pand. Zo blijft de binnentemperatuur prettig  en is in de toekomst geen gas meer nodig.

Opening

De verbouwing is eind mei, begin juni 2024 klaar. Dan verhuizen BuitenGewoon en de Bibliotheek terug naar het vernieuwde gebouw. De officiële opening is in september 2024.

Nieuwe naam: De Cirkel

We noemen het nieuwe gebouw De Cirkel. Die naam is geïnspireerd door de architectuur in Velserbroek. Als je vanuit de lucht naar Velserbroek kijkt zie je veel cirkels. Maar ook in de gebouwen zelf herken je veel cirkels. Die cirkelvorm is straks ook terug te vinden in het vernieuwde gebouw.

Tijdelijke plek bibliotheek

Sinds september is de Bibliotheek met een tijdelijke collectie te vinden in basisschool de Beekvliet. Een flink deel van de collectie, zowel voor kinderen als volwassenen, is daar beschikbaar voor leden. Daarnaast kan de Bibliotheek gratis boeken reserveren die in de Bibliotheek IJmuiden staan. Het adres van de tijdelijke locatie is Aletta Jacobsstraat 75. 

Tijdelijke plek BuitenGewoon

BuitenGewoon is half augustus 2023 verhuisd naar Jongerencentrum De Koe. In deze locatie van Welzijn Velsen zetten zij hun activiteiten voort totdat de bestaande locatie is verbouwd. 

De Hofstede

Alle partijen die betrokken zijn bij de Hofstede hebben gesproken over de activiteiten voor ouderen in de Hofstede en in het vernieuwde pand van de bibliotheek. Dit zijn de gemeente Velsen, Welzijn Velsen, Zorgbalans, Velison (eigenaar) en het Bestuur Activiteiten Commissie De Hofstede (namens de bewoners van de Hofstede). De uitkomst van deze gesprekken is dat er een volwaardig programma in De Hofstede blijft bestaan met professionele begeleiding. Ook is er aandacht voor een doorontwikkeling in de toekomst en samenwerking met de bibliotheek Velserbroek en Welzijn Velsen. In het vernieuwde gebouw wordt een eigen programma ontwikkeld met extra activiteiten. Ouderen van de Hofstede zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze activiteiten. 

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond de verbouwing van de Bibliotheek en BuitenGewoon? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief. Stuur een e-mail naar mbotman@velsen.nl.

Contact 

Domein Samenleving Wim Gravemaker via wgravemaker@velsen.nl of telefoonnummer 06 40470834.

Cookie-instellingen