Submenu

Op avontuur in een buitengewone buurttuin

Marcia Kruizenga 02-04-2024
29 keer bekeken 0 reacties

Op 16 november 2023 organiseerde BuitenGewoon een bijeenkomst waar buurtbewoners, verschillende maatschappelijke organisaties en de gemeente Velsen samenkwamen om te dromen over een tuin voor de hele buurt.

Op 15 februari kreeg deze droom een vervolg. Ook dit keer weer onder begeleiding van Stichting Wortels enzo. Tuinarchitect Marjon Vrielink had een eerste schets gemaakt met veel 'eetbaar groen', een pluktuin, een beekje, een blote-voeten-pad en nog veel meer moois.

 

De bijeenkomst begon met een kort bezoek aan de huidige tuin, die er in de winter wat treurig uitzag. Maar het enthousiasme van de deelnemers om er iets moois van te maken, toonde aan dat de plek veel potentie heeft. Allen benadrukten het belang om de tuin toegankelijk te maken voor de hele buurt, om zo de verbinding tussen de deelnemers van BuitenGewoon en de wijk te bevorderen. Dit vraagt om een meer toegankelijk hek dan het huidige strenge hek. Bijvoorbeeld door aan de kant van het park een opening in het hek te maken met een pergola. Tegelijkertijd blijft het uitgangspunt dat de buurttuin in eerste instantie een veilige plek moet bieden voor de deelnemers van BuitenGewoon. Maar buurtbewoners zijn wel van harte welkom om mee te helpen en van de tuin te genieten.

 

Een van de buurtbewoners die op 15 februari meedacht over de invulling van de tuin was Freya, die graag actief is in de wijk en zich onder andere inzet voor meer groene daken in Velserbroek. Freya vertelt: "Ik vond de middag erg waardevol omdat ik ook meer hoorde over de invulling van de Cirkel, waar BuitenGewoon, Bibliotheek Velsen en Welzijn Velsen gaan samenwerken. Ik wil graag dat de tuin toegankelijk wordt voor kinderen. Ik stelde me voor hoe leuk het zou zijn om samen met mijn dochter verse kruiden te plukken! Ik kan me ook voorstellen dat het leuk is om op avontuur te gaan in de tuin. Maar dan is een opening in het hek wel belangrijk. Ik hoop dat we elkaar bij de opening allemaal ontmoeten in de tuin."

 

In de komende maanden maakt de tuinarchitect het ontwerp af. Wanneer de verbouwing van de Cirkel klaar is, kunnen de voorbereidingen voor de tuin beginnen. Denk aan het leeghalen van de tuin, het bouwen van zitplekken, groentebedden en een kleine kas. Wellicht kunnen in het najaar de eerste kruiden worden geplukt.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen