Submenu

Ik wil het liefst Velserbroekers blij maken

Marcia Kruizenga 02-04-2024
89 keer bekeken 0 reacties

Janneke Al is opbouwwerker bij Welzijn Velsen, een van de samenwerkingspartners die straks in de Cirkel aan de slag gaan. Ze vertelt hoe zij helpt om initiatieven van bewoners tot een succes te maken.

Wat doet een opbouwwerker?

“Als opbouwwerker wil ik weten wat er speelt in een wijk en ondersteun ik activiteiten en initiatieven van inwoners die daarop inspelen. Dat doe ik altijd samen met de inwoners. Zij komen met de ideeën en ik probeer ze dan te helpen die ideeën tot een succes te maken. Dat kan bijvoorbeeld door promotie, door mijn netwerk in te zetten, vrijwilligers te werven of een locatie te regelen waar de activiteit gehouden kan worden. Ik neem het idee nooit over, het blijft altijd van de initiatiefnemer. Belangrijk is wel dat een activiteit bijdraagt aan een betere en fijnere buurt. En ik denk mee hoe we kunnen zorgen dat zoveel mogelijk inwoners aan een activiteit mee kunnen doen.”

Hoe zorg je dat inwoners weten dat jij hen kunt helpen?

“Ik zit veel op social media, zoals Facebook & Instagram. In de toekomst wil ik ook op Nextdoor actief worden. Ik plaats dan bijvoorbeeld oproepjes, of mensen nog ideeën voor activiteiten hebben. Daarnaast ben ik veel aan het netwerken en maak ik praatjes in de wijk. Ik leer mensen via mijn altijd groeiende netwerk kennen of tijdens activiteiten die georganiseerd worden, zoals bijvoorbeeld op de Creabeurs in Velserbroek. Ik heb nauw contact met de wijkverbinder, het sociaal wijkteam, de politie en andere organisaties, zij geven mij ook vaak tips. Al die mensen breng ik met elkaar in contact, zodat er een netwerk van actieve en enthousiaste inwoners ontstaat.”

Hoe ziet jouw dag eruit?

“Ik heb niet echt een standaard werkdag. Onlangs startte ik mijn dag met een kennismaking met de beheerder van de Ruïne van Brederode. Hij liet weten dat hij graag zou zien dat een diverser publiek de ruïne komt/kan bezoeken. Ik dacht toen meteen aan de Kunstroute Velsen, die misschien langs de ruïne kan lopen. Daarna was ik op Sluis 751. Daar sprake ik iemand over het wijkinitiatief om een Poëzieroute te organiseren. Ik heb toen meteen de beheerder van de Ruïne van Brederode getipt. In de avond organiseerde ik een bijeenkomst in Velsen-Noord met buurtbewoners over het buurtfeest in de Gildenbuurt. Heel veelzijdig dus!”

Zijn er ook initiatieven in Velserbroek?

“Er is van alles zoals een Talentenroute, een rommelmarktroute, de Creabeurs. Er zijn ook ideeën voor een wandelroute langs beelden en sporten voor kinderen met een beperking, met daarnaast een ontmoetingsgroep voor de ouders. Met inwoners en de Bibliotheek wil ik gaan werken aan ideeën voor educatieve lezingen en een leesclub. In het begin weet ik vaak niet wat uiteindelijk succesvol wordt, dat hangt af van de inzet en belangstelling van inwoners die uiteindelijk het initiatief samen tot een succes maken.”

Waar kijk jij naar uit als straks De Cirkel klaar is?

“Ik kijk heel erg uit naar de opening. Ik hoop op een opening met veel leuke activiteiten met en voor elkaar. En natuurlijk kijk ik uit naar de samenwerking met BuitenGewoon en de Bibliotheek. Hoe we elkaar gaan versterken en zorgen dat we betere diensten kunnen aanbieden. Maar ik hoop vooral dat de Velserbroekers straks blij worden!”

Heeft u een goed idee voor een activiteit in Velserbroek of misschien wel voor de opening van De Cirkel? En wilt u daar zelf ook graag de handen voor uit de mouwen steken? Stuur een mail naar Janneke: al@welzijnvelsen.nl

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen